עמוד זה מציג את כל האירועים המתרחשים במחלקה השבוע. ניתן לבחור שבוע אחר, או תאריכים שונים, בשדות בתחתית העמוד.

גאומטריה אלגברית ותורת המספרים

Counting representations of arithmetic groups and points of schemes

יוני 21, 15:10—16:30, 2017, Math -101

מרצה

Avraham Aizenbud (Weizmann)

הסתברות ותורה ארגודית

Furstenbergʼs conjecture on intersections of times 2 and times 3-invariant sets

יוני 27, 10:50—12:00, 2017, Math -101

מרצה

Meng Wu (HUJI)

תקציר

In 1969, H. Furstenberg proposed a conjecture on dimension of intersections of $\times 2$ and $\times 3$ -invariant sets. We will present some of the steps involved in a recent solution of this conjecture.

לוגיקה, תורת הקבוצות וטופולוגיה

Variations of the stick principle

יוני 27, 12:15—13:30, 2017, Math -101

מרצה

Bill Chen (BGU)

תקציר

The stick principle asserts that there is a family of infinite subsets of $\omega_1$ of size $\aleph_1$ so that any uncountable subset of $\omega_1$ has some member of the family as a subset. We will give a forcing construction to separate versions of the stick principle which put a bound on the order-type of the subsets in the family. Time permitting, we will say a little about the relation of the stick principle with the existence of Suslin trees.

קולוקוויום

Invariant random subgroups in combinatorics, dynamics and representation theory

יוני 27, 14:30—15:30, 2017, Math -101

מרצה

Yair Glasner (BGU)

תקציר

Let G be a locally compact group. For example it could be a discrete group or a Lie group. A random closed subgroup of G, whose distribution is invariant under conjugation by elements of G is called an ”invariant random subgroup of G“ or IRS for short.

IRS turn out to be very useful in a surprisingly wide array of applications even outside of group theory. Yielding significant contributions to a-priori unrelated subjects such as these mentioned in the title.

I will survey some of these developments by stating one theorem in each of these subjects explaining exactly how IRS come into the picture.

אשנב למתמטיקה

הבעיה על בסיס סופי

יוני 27, 18:30—20:00, 2017, אולם 101-

מרצה

גריגורי משביצקי

תקציר

אנחנו מכירים זהויות שונות: חוק חילוף לחיבור ולכפל, חוק קיבוץ לחיבור ולכפל, חוק פילוג, חוקים של כפל מקוצר כל אלה והרבה זהויות אחרות מוכרות לנו מבית ספר.

אומרים כי אלגברה (מבנה מתמטי) $A$ היא בעלת בסיס סופי אם הקבוצה של כל הזהויות של $A$ מוגדרת על-ידי קבוצה סופית $B$ של זהויות, ז“א כל זהות של $A$ ניתן להסיק מ-$B$. קיום או אי-קיום של בסיס טוב (סופי, בלתי תלוי) של זהויות הוא איפיון חשוב של מבנה מתמטי וגם עוזר לחישובים.

בעיית הבסיס הסופי של טרסקי היא השאלה על קיום אלגוריתם שמחליט עבור כל אלגברה סופית האם היא בעלת בסיס סופי. יש עוד בעיות מפורסמות על בסיס סופי. אני אסביר בעיות אלה וגם בעיות יותר פשוטות על בסיס סופי של זהויות וגם כמה שיטות הוכחה של קיום ואי-קיום של בסיס סופי של זהויות.


תאריכים אחרים